Jdi na obsah Jdi na menu
 


Diskuzní fórum o tújích

 

VŠE O TÚJÍCH

 

Tata stránka byla založena za účelem vám poradit a dávat užitečné informace ohledně péče o Thuje na živé ploty a jiné okrasné stromky, ať už jste koupili Thuje kdekoliv. Mnohým z vás jsme poradili a pomohli vyřešit váš problém. 

  

 

Rady a informace prostřednictvím


E-MAILU

 


ivomucha@seznam.cz


Dáváme vám možnost radit se s námi i mezi sebou prostřednictvím emailů, které následně zveřejníme zde, aby vaše dotazy mohly pomoci i dalším pěstitelům, kteří řeší podobný problém.

 

 Pro zobrazení "Dvanáctera rad" rozklikni následující odkaz:

 DVANÁCTERO RAD A POSTŘEHŮ z praxe tvorby živých plotů

 

 

 

DISKUZE

 

Komentáře

Přehled komentářů

Re: Omezený prostor pro kořeny Thují

(Muchovi, 11. 7. 2011 10:07)

Dobrý den,

thuje jsou zvyklé na podmínky, ve kterých jsou pěstované a rostou v nich až několik let - tedy v květináči. Mají zde sice omezený prostor k růstu, rostou pomaleji (než při větším množství hlíny = víc živin a prostoru pro kořeny), ale nějak se to na nich více neprojevuje (jen je potřeba častější zálivka proti vysychání a hnojení jako dodávání živin). Důležitou otázkou je, zda se jedná pouze o omezení do hloubky. Pokud by byl totiž beton i po stranách (tedy tvořil jakýsi žlab) pak to jejich důležitou funkci - rychlorůst - bohužel určitě ovlivní. Omezený prostor růstu - jako je pouhý žlab co má určitou šířku a hloubku, tedy kořeny mají omezený prostor, máme ale zkušennost, že není problém tam thuje pěstovat, ale vyžaduje to větší péči. Aby thuje v omezeném prostoru nevyschly, musí se více zalévat a také hnojit (dodávaní živin, jež se jim nemusí dostávat). Můžete zkusit improvizovaně dodat více hlíny, a nějakým způsobem ohradit vyvýšenou část s hlínou něčím, co by nějak nenarušilo celkový vzhled živého plotu. Nebo doporučuji pro váš pocit jistoty vyzkoušet tam pěstovat základní odrůdu Thuje occ. na nějakou dobu, a ověřit, zda thuje budou naprosto v pořádku ( až na pomalý růst i zpomalené houstnutí a prorůstání v živý plot - o dost pomalejši proces..) a to v malém množstvím (napříkla 5 kusů menších thují). Uvidíte jak se vám to budou zdát, jak se thujím bude dařit, nebude tím tolik investovat, ale vyzkoušíte to. Poté když pro vás bude vzhled thují dostačující a budou zdravé, stačí koupit sazenice o trochu větší, co se vašim zkušebním velikostně vyrovnají a dosázíte zbytek plochy. Větší investice do většího množství pak bude z vaší vlastní zkušennosti. Samozřejmě nevidíme, jak to u vás vypadá, a proto nemůžeme doporučovat řešení - bagr, vymlácení té betonové častí alespoň o dalších 20 cm apod. To už záleží na konstituci chodníku a jeho přechodu na vaší zahradu.

Pokud je ale beton pouze v hloubce od 30 cm, ale thuje má možnost neomezeného růstu kořenů do stran (tedy není beton i po stranách, netvoří žlab), tak by neměl být v růstu žádný problém!

S pozdravem

Muchovi

živý plot, přípravek na trávu

(David, 18. 5. 2011 11:25)

Přeji Vám pěkný den!Potřeboval bych od Vás radu.Mám vysázený živý plot z thují zerav cirka 55m dlouhý.Mezi stromky a za nimy roste tráva,která se velmi těžko odstraňuje,neporadil by jste mi co by se dalo použít za přípravek,tak aby to neublížilo stromkům?Mnohokrát děkuji

Re: živý plot, přípravek na trávu

(Muchovi, 18. 5. 2011 11:28)

Dobrý den,

nejlepší je stromky namulčovat,buď posekanou trávou ze sekačky a stále dosypávat,
nebo pracnější varianta,položit netkanou textilii a zasypat kůrovkou.Chemií bychom to opravdu
neřešili.Tráva se musí na podzim vyhrabat.
S pozdravem Muchovi

živé ploty

(Průchovi, 18. 5. 2011 11:20)

Hezký den, no my musíme říct že máme spolu s dalšími třemi lidmi u nás ve vesnici thuje od vás, a všechny ploty jsou moc pěkné, budeme letos osazovat ještě kousek pozemku za barákem, protože tam máme nové sousedy :) takže bychom si od vás rádi thuje nechali opět zaslat na dobírku, jestli je ještě stále posíláte. Děkuju
Irena

Živý plot, rezavění

(živý plot, 10. 5. 2011 15:04)

Dobrý den,
mám dotaz ohledně našich thuje, které jsme s manželem před 6 let vysázely před dům jako živý plot ( u silnice). Počet asi 50.
Za rok asi 10 thují uschlo na koupily nové a zasadily.
Péče je zhruba taková to: přihnojování a hořká sůl.
Co se týče prořezu nebo střihání, to jsme popravdě dosud nedělali.
Teď nevíme co s nimi, protože jsou silné různě vzrostlé a přímo u silnice rezaví a usychají větve, přitom thuje je ke konci zelená.
Stalo se letos na jaře během měsíce, .....zima byla na sníh stědrá a teď přišlo sluníčko a pálí na některé thuje celý den a ze všech stran. Ty co nejsou směrované ke slunci, jsou pěkné a vysoké,neosychají větve ani uprostřed.
"Neošidily" jsme je ani vodu, a v neděli pořádně zalily. ˇ
Jinak nevíme co dál, a proto prosíme o radu...

Děkuji za odpověď.

Uschlé thuje

(Lucie Bočková, 11. 5. 2011 18:43)

Dobrý den,
vysadila jsem si na zahradu 10 ks Thuja Smaragd, je to přes měsíc a dvě úplně seschly a ještě u dvou jsem si všimla, že začínají od špiček také zasychat. Byly veliké a drahé, výška cca 180 cm. Dala jsem ke kořenům rašelinu. jediný důvod, který mě napadá, je buď, že zmrzli nebo, že je pod nimi tvrdá jílovitá zem (díry na ně sme museli dělat zbiječkou. Dokonce máme automatickou závlahu, takže vodu thuje mají. A koupené nebyly v marketu, ale v Kostelci nad Černými lesy, v ŠLP. Doufám, že mi poradíte, aby neumřely všechny.

Živý plot

(Luděk, 14. 3. 2011 16:26)

Dobrý den. Jaký druh thuje byste mi doporučili na živý plot o výšce cca 2 metry ? Jak hodně vadí thujím blízkost frekventované silnice - vzdálenost cca 2,5m. A poslední otázka - jak jsou thuje náročné na kvalitu půdy? Děkuji za odpověď :)

Re: Živý plot

(thuje-ziveploty@seznam.cz, 14. 3. 2011 16:27)

Dobrý den,
thuje bychom vám doporučili podle toho, jaký typ živého plotu se vám líbí. Zda rovná stěna, nebo plot, kte jsou vidět jednotlivé stromky do tvaru kužele. Co se týká odolnosti je nejlepší asi základní odrůda, tedy Thuja occidentalis neboli Zerav západní. Není náročná na žádnou speciální půdu. Může ovlivnit sice rychlost jejího růstu, ale nic víc. Frekventované silnice mohnou thujím uškodit zejména v zimních měsících díky solení silnic. Sůl thujím vadí. Je proto nutné použít nějakou zábranu, aby na thuje nešla sůl do určité výšky (například metr). Použít můžete například nějakou plachtu. Výpary z aut, které ze silnice jdou po celý rok mohou růst thují například zpomalit nebo popřípadě lehce ovlivňovat nádech barvy ze strany u silnice. Řešení proto však až na ohrazení celistvým plotem není. Živé ploty často bývají, jak je vidět, i podél silnic a nemělo by to znamenat problém v takovém měřítku, že by vám měly thuje zajít.

tuje

(kolodnytska, 14. 3. 2011 16:24)

dobry den!prosim vas o radu.loni zakoupila tuje konifery a už pulka vysochla.co mam delat?predem dikuji

Re: tuje

(thuje-ziveploty@seznam.cz, 14. 3. 2011 16:25)

Dobrý den, máte dvě možnosti jak zjistit, zda thuje stále žijí. Zaprvé nám můžete zaslat fotografie thují (thuje-ziveploty@seznam.cz), abychom videli, zda jsou opravdu definitivne uschlé a popřípadě jaká je příčina (těch může být opravdu dost - hraboši okusující kořínky, očůravané thuje od pejsků, nevhodné zasazení blízko velkých stromů, kde thujkám stromy ubírají živiny apod). Druhou variantou je počkat alespoň do května a ověřit si stav thuje vyrýpnutím jedné z nich. Poté zkontrolovat její kořínky. Pokud jsou bíle (tedy mají bílé výhonky), pak se znovu vzpamatují a nejsou definitivně zašlé.

Prosím o fotografie thují které jste si koupili pravě tady

(Jana, 28. 2. 2011 16:06)

Dobrý den, prosím kohokoliv, kdo má doma živý plot z thují occidentalis, už aspoň několik let o fotky tohoto plotu, abych měla představu s čím mohu počítat až plot vyroste. děkuju